Odebírejte newsletter

Jak dopadla druhá letošní výzva #1Lib1Ref?

Od 15. května do 1. června 2022 proběhla další celosvětová výzva směrem ke knihovníkům. Výzva #1Lib1Ref má přispět ke zkvalitnění obsahu článků na Wikipedii pomocí přidání referencí k jednotlivým textům. 

#1Lib1Ref probíhá ve všech zemích světa a má motivovat knihovníky, aby po vzoru encyklopedistů přispěli alespoň jednou referencí k existujícím článkům. Na české Wikipedii se zapojilo celkem 12 uživatelů, ti upravili celkem 29 referencí v 22 článcích.

Na české WIkipedii se podařilo doplnit mimo jiné článek o památném stromu na Příbramsku Dolnohbitský maďal nebo článek o populární zpěvačce Ivetě Bartošové. Zájem o tuto osobnost populární hudby může být způsoben také novou minisérií TV Nova, která nabízí nový pohled na tragický osud kdysi populární zpěvačky. K článku byly doplněny odkazy na její muzikálovou tvorbu, reference a literatura.

Vylosovaní z řad účastníků letošní II.výzvy jsou: 

  1. Klokan1988
  2. KaterinkaH
  3. Srpen
  4. Librarian Fox
  5. Studentík

Všem zúčastněným editorům velmi děkujeme a vylosovaným blahopřejeme. Během následujích dnů budete osloveni skrze diskuzní stránku uživatele na Wikipedii s dalšími informacemi a poděkováním.

“Výzva #1Lib1Ref se opakuje dvakrát ročně a daří se postupně oslovovat nové členy knihovnické komunity, kteří chápou význam jejich role ve zkvalitnění Wikipedie jednoduchým doplněním reference, která nezabere více než deset minut. Těchto deset minut je pak zásadně důležitých pro desítky tisíc čtenářů v celé zemi, ale také v případě překladů na celém světě,” uvádí Lucie Schubert, manažerka vzdělávacích programů Wikimedia CZ.

Příští výzva #1Lib1Ref proběhne v lednu 2023.

 

Zobrazit všechny novinky