Odebírejte newsletter

Editatony WikiGap 2021 proběhly online, zatím máme 19 nových článků

8. března jsme oslavili Mezinárodní den žen pořádáním tradiční události WikiGap editaton, která kvůli pandemickým opatřením proběhla digitálně. 

Zahajovací WikiGap editaton trval 3 hodiny + 1 hodinu navíc pro ty, kteří nestihli dokončit práci na článcích. Událost byla otevřena jak nováčkům, kteří mohli využít pomoc lektorů, tak zkušeným wikipedistům, pro které byla na Zoomu vyhrazena speciální místnost.

Ze 22 přihlášených účastníků se 20 akce zúčastnilo. Byli jim k dispozici 4 zkušení lektoři, z toho 3 ženy.

Jeden ze článků, který byl napsán během WikiGapu, se zabývá současnou filozofkou Rosi Braidott a od svého vytvoření byl otevřen již 320krát. Dalším skvělým příkladem významné ženy přidané na Wikipedii je Ľudmila Šapošniková-Aujeská, první československá pilotka.

V sobotu 20. března odpoledne jsme pořádali na Zoomu druhý online editaton. Zúčastnilo se ho 9 lidí. Program byl podobný – nováčkům se dostalo podpory od zkušených editorů a po 2,5 hodinách editování jsme udělali společné vyhodnocení akce. Během tohoto editatonu byl například přeložen článek o učitelce, redaktorce a aktivistce za ženská práva Zdence Wiedermannové-Motyčkové.

fot. Zdenka Wiedermannová-Motyčková

Moc děkujeme všem, kteří se editatonů zúčastnili, a lektorkám a lektorům, kteří je vedli. WikiGap ale ještě nekončí, výzva k psaní článků o ženách a ženami platí až do 8. dubna. Nezapomeňte ve shrnutí své editace označit hashtagem #WikiGap2021, abychom na konci iniciativy věděli, kolik článků se nám podařilo společnými silami vytvořit.

Účastníci WikiGapu 8. března

 

Zobrazit všechny novinky