Odebírejte newsletter

Seniorské WikiMěsto nabídne program i místním seniorům

Seniorské WikiMěsto je akce pořádaná spolkem Wikimedia Česká republika. První takové proběhlo v roce 2018 a je inspirováno klasickým WikiMěstem. V roce 2023 se akce koná v Lysé nad Labem v termínu 15. – 17. září 2023. Program akce je určen seniorům, kteří mají alespoň základní zkušenosti s editováním Wikipedie a nahráváním obrázků na Wikimedia Commons.

I přes to, že je program Seniorského WikiMěsta primárně zaměřen na účastníky kurzů Senioři píší Wikipedii, nenabízí aktivit jen pro ně. Místní senioři se tak mohou ještě před úplným oficiálním zahájením zúčastnit dvou aktivit, které jim otevřou dveře k tomu, aby se mohli zúčastnit celého programu Seniorského WikiMěsta. Mají tak, mimo jiné, šanci navštívit zámek Bon Repos nebo Beniesovu vilu. Kompletní program naleznete zde.

První šanci se taktéž účastnit WikiMěsta budou mít již ve čtvrtek, a to na přednášce s názvem „Nevěříte Wikipedii?“. Veřejnosti tak hlavní lektor Wikimedia ČR Pavel Bednařík odpoví na otázky jako: „Je Wikipedie seriózní zdroj informací? Kam se Wikipedie posunula za 20 let své existence? Jak vzniká nový článek na Wikipedii? Kdo Wikipedii píše? A kde se berou na fotografie, videa a zvukové záznamy?“

Přednáška proběhne ve čtvrtek 14. září 2023 v 18:00 v Knihovně Lysá nad Labem, vstup je zdarma.

Pro ty, kteří se o Wikipedii chtějí vzdělat i prakticky, jsme pak připravili „úvodní workshop Základy editování Wikipedie pro nováčky“, kde se naučí základům editace Wikipedie, a to do takové míry, aby se absolventi tohoto školení mohli zapojit do zbytku oficiálního programu Seniorského WikiMěsta spolu s již zkušenými wikipedisty.

Školení proběhne v pátek 15. září 2023 od 9:30 do 11:30 hodin v podkroví místní radnice, vstup je zdarma.

(Použitý obrázek: Lysá nad Labem Castle Park (33).jpg, autor: Marie Čcheidzeová, CC-BY-SA-4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.)

 

Zobrazit všechny novinky