Odebírejte newsletter

Studenti gymnázia psali články o Evropském dědictví

Studenti Gymnázia Christiana Dopplera v rámci spolupráce s Národním památkovým ústavem v prvním pololetí školního roku 2023-24 psali články o památkách Evropského dědictví. Pilotní workshop v rámci této spolupráce proběhl již v červnu minulého roku. Na podzim byl již na práci na Wikipedii na škole vyhrazen celý volitelný předmět. Mezi nejpovedenější články z klávesnic žáků gymnázia patří Archeologické naleziště Nemea nebo Muzeum neandrtálců v Krapině.

Za svou práci nad rámec klasické výuky žáci získali odměnu v podobě výletu na jednu z památek Evropského dědictví v České republice – zámek Kynžvart. Kurátorka zámeckých sbírek paní Petra Jadlovská studenty podrobně provedla zámkem, kde mohli obdivovat sochu Amor a Psýché od Antonia Canovy z roku 1795 nebo nahlédnout do vzácného anatomického atlasu Anatomia humani corporis z roku 1685 od nizozemského anatoma Goverta Bidloo.

V budoucnu by se aktivity zaměřené na Evropské dědictví ve spolupráci s Národním památkovým ústavem měli rozšířit do více škol po České republice.

Prvotní text, podle kterého byl článek napsán, poskytl lektor Wikimedia ČR Gampe.

Použitá fotografie: Wikipedians in Kynžvart (2617).jpg, autor: Gampe, Wikipedia, CC-BY-SA-4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

 

Zobrazit všechny novinky