Odebírejte newsletter

Wikipedie a výuka na VŠCHT

Jedním z míst, kde hledat nové wikipedisty, kteří jsou navíc – minimálně budoucími – odborníky ve svém oboru, jsou beze všeho vysoké školy. I tam putují naše snahy, vážíme si tedy každé nové spolupráce, která se v takových místech naskytne. O to lepší je pak spolupráce, která trvá již několik let.

Takovou je i spolupráce s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, kde v rámci předmětu „Živočišné buněčné kultury a jejich využití“ měli studenti prvního ročníku magisterského studia za úkol rozšířit, aktualizovat nebo vytvořit encyklopedický článek na téma týkající se daného předmětu.

Editace Wikipedie se tak stala jedním z úkolů v rámci výuky, do kterého se zapojili prakticky všichni studenti. Pro vyučující pak bylo nejdůležitější, aby účastníci předmětu nakoukli do fungování Wikipedie. V tom ji měl pomoci i jeden z lektorů Wikimedia ČR – Jaro „Gampe“ Zastoupil. Ten minulý rok asistoval vyučující doktorce Tereze Leonhardt a rok letošní zase doktorce Evě Jablonské.

Vzniklo osm nových článků v českém jazyce a čtyři články byly rozšířeny. Jednalo se zejména o články o buněčných linií (k jednomu z nich dokonce studentka vložila vlastní mikroskopické snímky) a došlo například k rozšíření článku o umělém mase.

Prvotní text, podle kterého byl článek napsán, poskytla vyučující VŠCHT – doktorka Eva Jablonská.

 

Zobrazit všechny novinky