Odebírejte newsletter

Přidejte jednu referenci na wikipedii a zapojte se do soutěže

STARTUJE KAMPAŇ #1LIB1REF!

Představte si svět, ve kterém každý knihovník doplní alespoň jednu referenci do Wikipedie.
Líbí? Pojďte nám pomoci tuto vizi proměnit ve skutečnost!

Jak na to? V termínu 15. ledna – 5. února 2023 bude opět probíhat výzva 1lib1ref určená knihovníkům po celém světě, ale zapojit se může úplně každý!

Úkol je snadný – přidejte alespoň jednu referenci na Wikipedii! 
Jakákoliv citace na věrohodný zdroj pomůže čtenářům Wikipedie na celém světě.

Abyste se stali součástí slosování o ceny s tématikou Wikimedia, nezapomeňte ve shrnutí své editace přidat příslušné „hashtagy“. Jak to udělat? Vyplňte shrnutí editace, napište např. „doplnění reference“, a přidejte hashtagy #1Lib1Ref a #1Lib1RefCEE.

Proč právě knihovníci? Kdo jiný než knihovníci má takové předpoklady pro udržování kvality citací na české Wikipedii – jsou to experti ve vyhledávání a poskytování informací, při své práci navíc dennodenně pracují s knihami a časopisy, které jsou pro Wikipedii neocenitelnými prameny informací.

Potřebujete poradit? Do výzvy se mohou zapojit také knihovníci, kteří nemají praktickou zkušenost s editací Wikipedie, případně nemají vlastní účet. Takovým bychom doporučili navštívit naší pravidelnou pondělní Wikiporadnu, kde vám vše bude vysvětleno.

Kampaň s #1Lib1Ref, která se koná dvakrát ročně, realizuje Nadace Wikimedia a je podporována Wikipedia Library Team a Wikimedia Affiliates na celém světě. Spolupracujeme také úzce s komunitami knihovníků na lokální i globální úrovni na propagaci kampaně.

 

Zobrazit všechny novinky