Odebírejte newsletter

Díky editatonu v Českém rozhlasu Brno bylo založeno a editováno 80 článků


Český rozhlas si letos připomene sté výročí. Osm wikipedistů z Moravy se proto v sobotu 15. dubna sešlo v jeho brněnské pobočce, kde v rámci tematického editatonu podpořeného naším Komunitním minigrantem psali, fotili a nahrávali.

Informace a inspiraci čerpali z poskytnuté literatury, ale i během komentované prohlídky budovy a při setkáních s moderátory a jejich hosty. Vznikla desítka nových encyklopedických článků a upraveno bylo asi 70 dalších, a to nejen ve Wikipedii v češtině, ale i v esperantu – brněnský rozhlas v minulosti vysílal i v tomto jazyce a editaton poctil svou účastí brněnský esperantista Miroslav Malovec, který kdysi založil českou Wikipedii překladem právě z esperanta.

Pořízeny byly stovky fotografií interiéru, dokumentů, osob, ale i výhledu na Brno ze střechy rozhlasové budovy. A protože jsme byli v rozhlase, pořídili jsme i vůbec první české příspěvky do mezinárodní iniciativy Voice Intro Project – ukázky hlasů významných osobností. Už brzy si tak na Wikipedii budete moci poslechnout třeba i pozdrav Borka Kapitančika v brněnském hantecu.

FOTO: Dominik Matus, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

 

Zobrazit všechny novinky