Odebírejte newsletter

Otevíráme nový předmět Wikipedie na Univerzitě Palackého v Olomouci

Na Univerzitě Palackého v Olomouci se na Katedře obecné lingvistiky v letním semestru 2023/2024 otevírá nový předmět se zkratkou WIKI, který je zaměřen právě na využití Wikipedie ke studiu. Předmět je určen pro studenty bakalářského a magisterského studia oboru Obecná lingvistika a přidružených oborů. Jako volitelný si jej může zvolit jakýkoliv student z celé univerzity.

Cílem předmětu je seznámit studenty s pravidly a principy Wikipedie a dalších projektů Wikimedia Foundation, osvojit si a procvičit editační dovednosti a v průběhu semestru zpracovat encyklopedické heslo/a článku pro Wikipedii. Hesla budou souvisejících s vědomostní databází o lingvistice a přidružených tématech. Hesla budou pod dohledem lektora publikována na Wikipedii do konce semestru. Pro účast na kurzu není předpokladem předchozí znalost v editování Wikipedie.

Forma výuky je prezenční, sebou si prosím doneste vlastní notebook. Literatura pro předmět je uvedena na stránce předmětu na portálu STAG. Předmět se bude konat blokově vždy ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 v učebně 2.03 na Katedře obecné lingvistiky. Lektorem předmětu je Mgr. Karel Čapka, který je dlouholetým wikipedistou a členem Wikimedia ČR.

Těšíme se na vás!

 

Zobrazit všechny novinky